Blog

Enigma vinului Mănăstirea de Rohrbach CRU. Un riesling de toamnă târzie.

Riesling de Rorbach Cru a luat naştere din struguri recoltaţi târziu, la sfârşitul lunii noiembrie, de pe colina cu cea mai bună expoziţie solară dintr-un spaţiu cu o istorie impresionantă. Pe timpuri, din 1887 până în 1940, aici era amplasat un sat nemţesc cu denumirea Rorbah, unde se afla o mănăstire de monahi ce practicau arta vinului. În acest scop, ei au ales colina cu cea mai bună expoziţie solară şi au plantat viță-de-vie, clone autentice aduse din Germania, producând cel mai bun riesling pe pământul moldav, conform tradiţiilor seculare germane.

După cel de-al Doilea Război Mondial, toţi locuitorii aşezământului au fost repatriaţi. Din 1953, satul se numeşte Romanovca, mănăstirea de pe colină s-a ruinat în urma alunecărilor de teren, dar, ca dovadă a existenţei localităţii Rorbah, găsim o placă comemorativă din marmură.

Gitana Winery a recuperat această viţă-de-vie antică, sădită de monahii din Rorbach, şi, din anul 2011, a replantat zona. Din strugurii acestei minunate viţe-de-vie a fost obţinut vinul Riesling de Rorbach CRU, un vin cu pondere.

 

Chiar dacă strugurii au fost culeşi la sfârşitul lunii noiembrie, vinul este sec, fără zahăr rezidual.

Un vin unic în felul său, bogat în arome, cu o structură persistentă.

Un vin Alb pentru meditaţii…

300x300