Podgorii

Plantaţiile de viţă de vie deţinute de Vinăria Țiganca fac parte din regiunea viticolă Valul lui Traian, într-un areal ce cuprinde localități din raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ciadîr-Lunga, Taraclia și Vulcănești. Suprafața totală a regiunii include 43.203 hectare de viță-de-vie, dintre care, în acest moment, 360 ha se află în proprietatea Vinăriei Țiganca. Trebuie menționat faptul că Vinăria Țiganca este într-un proces constant de extindere a podgoriilor sale, acordând o mare importanţă cultivării soiurilor de struguri autohtoni. Crama își dorește să renască tradiția cultivării strugurilor destinați vinurilor licoroase, care au contribuit de-a lungul timpului la creşterea renumelui Moldovei peste hotare.


Podgoriile Gitana sunt plasate în arealul a două sate din raionul Leova, fiind împărțite în trei zone. O zonă se află în satul Filipeni, iar celelalte două în satul Romanovca. Zonele respective sunt favorabile cultivării viței-de-vie, deoarece întrunesc toate caracteristicile pedoclimatice necesare pentru producerea vinului de înaltă calitate:

  • Plantaţiile cramei se află pe teritoriul depresiunii de silvostepă a Săratei, într-un mediu ecologic, cu un peisaj deosebit, în apropierea Codrilor Tigheciului și la aproximativ 100 km distanță de Marea Neagră;
  • Plantațiile de viță-de-vie sunt situate pe coline cu pante descrescătoare, la altitudini medii de 150-200 metri deasupra nivelului mării;
  • Terasele sunt poziționate cu fața spre sud-vest pentru a obține o expunere cât mai lungă a strugurilor la lumina și căldura soarelui. În acest mod, strugurii ajung la maturitate într-un regim termic echilibrat. În timpul verii, strugurii sunt feriţi de combustia aromelor, iar pe timp de iarnă, aceștia sunt protejați de îngheț;
  • Condițiile climaterice din zonă sunt excepționale. Perioada fără îngheț depășește 180 de zile, iar suma temperaturilor active (superioare pragului de 10°С) trece de 3.200°С. Aceste lucruri ajută la acumularea cantității de căldură necesară în perioada de vegetație;
  • Plantațiile au o densitate de 2.800 – 3.100 butuci pe hectar, iar strugurii sunt cultivați în zonele cu cele mai potrivite soluri pentru fiecare soi;
  • Solurile au un caracter eterogen, cu structuri benefice pentru diferitele tipuri de struguri plantați în podgoriile cramei. Solurile sunt cernoziomuri carbonatice, tipice sau levigate, slab sau mediu erodate, cu fertilitate ridicată sau moderată, cu textură argiloasă sau calcaroasă, în funcție de fiecare zonă;
  • Precipitaţiile medii anuale nu depăşesc 450 mm, astfel încât viile nu sunt afectate de excesul de umiditate.

Totalitatea acestor factori pedoclimatici creează un microclimat ideal pentru creșterea unor struguri sănătoși, care să ofere acele gusturi și arome specifice doar vinurilor Gitana.

7