Vinăria

vinariaVinăria Țiganca este "locul de naştere" a vinurilor Gitana.

Aici are loc vinificarea, îmbutelierea și maturarea vinului până la distribuţia lui comercială. În momentul achiziţiei, crama se afla într-o stare dezastruoasă, din cauza managementului defectuos din timpul perioadei sovietice.

Cu toate acestea, ea deţinea în patrimoniu un element esenţial pentru producerea vinurilor de calitate – beciurile. Pe durata întregului an, acestea înregistrează temperaturi constante, oferind astfel vinurilor Gitana o maturare impecabilă.

 

Vinificaţia nu este doar muncă.

Ea este şi o artă, un stil de viaţă pe care oamenii de la Vinăria Ţiganca şi l-au asumat cu toată responsabilitatea.

Vinurile Gitana sunt rezultatul împletirii armonioase a tehnologiei tradiționale cu procedeele moderne de vinificație. Această filosofie de vinificare scoate în evidență calitățile desăvârșite ale vinurile produse la noi.Procesul tehnologic 

vinaria2 vinaria3 vinaria4 vinaria5

Producerea vinurilor începe cu recoltarea manuală a strugurilor. Perioada potrivită de culegere se stabilește în funcție de soi și numai după examinarea atentă a indicilor de maturare.

În procesul de vinificare a vinurilor albe, o primă etapă importantă, desigur după desciorchinarea și zdrobirea strugurilor, este criomacerarea. Tehnica criomacerării permite extragerea cantității maxime de substanțe aromatizante ce se găsesc în partea interioară a pieliței strugurelui, fără a influența negativ calitatea vinului alb. Mustul obținut este răcit până la 5-8 °C, pentru o perioadă de timp ce variază de la 10 până la 24 de ore. Temperatura scăzută inhibă dezvoltarea enzimelor și permite vinului, odată cu începutul fermentației alcoolice, să se îmbogățească în arome. În consecință, vinul devine echilibrat, cu puține taninuri și cu un spectru foarte bogat de arome tipice soiurilor din care este produs. Acest vin e destul de stabil la oxidare și, prin urmare, tinde să-și mențină culoarea frumoasă pentru o perioadă îndelungată de timp.

Boștina de struguri este separată de mustul care, fiind astfel limpezit, este supus ulterior unei fermentații alcoolice monitorizate. Maturarea vinului alb are loc în vase de inox sau în baricuri de 225 l, timp de aproximativ 4 luni, în funcție de soiul de struguri.

Pentru vinurile roșii este caracteristic procesul de macerare-fermentare pe boștină a mustuielii. Fermentația are loc în căzi din lemn de stejar, doar cu ajutorul drojdiilor indigene. Procesul durează aproximativ 20 de zile, timp în care mustul aflat în contact cu boștina preia taninurile, substanțele aromate și coloranții necesari.

Pentru a se asigura o fermentație omogenă a mustului, întregul proces este atent supravegheat, amestecând zilnic, pentru ca boştina să aibă un contact cât mai lung cu mustul. Imediat după terminarea fermentației alcoolice, vinurile roșii se trag de pe drojdie în butoaie de lemn, pentru a trece prin procesul de fermentare malolactică. Rezultatul: un vin bogat în arome specifice soiului de struguri, cu o fructuozitate și o expresivitate accentuată.

Ultima etapă a procesului de maturare constă în depozitarea acestuia în baricuri de stejar de Krasnodar, în beciurile cramei, pentru o perioadă ce variază între 6 luni și 2 ani. Când a ajuns la momentul de maturare deplină, vinul Gitana este îmbuteliat, ajungând astfel la sfârșitul drumului său lung, de la strugure la sticlă.

O parte din vinurile celor mai bune recolte ajung și în colecția cramei.

21