Blog

Femei de succes: astăzi o cunoaștem pe Lilia Dulgher!

MCT: Bună, Lilia! Cum a fost venirea în România? Cât de greu a fost să intri pe piața de aici?

LD: Am venit cu mare entuziasm în România, în primul rând pentru că este o piață foarte interesantă și încă în creștere, apoi pentru că este o piață care nouă, moldovenilor, ne este foarte dragă. Moldovenilor le place mereu să aibă contacte cu România, ne simțim ca și cum ne-am întoarce acasă după o călătorie îndelungată, ne simțim conectați cu România pe foarte multe niveluri, dar mai ales ca tradiții și cultură. Apoi românii au gusturi similare cu noi, cred că dacă există un public care poate aprecia și înțelege pe deplin vinurile moldovenești, atunci acela este publicul românesc. În România sunt din ce în ce mai mulți cunoscători abili ai vinurilor de calitate, oameni cre deja cunosc cele mai importante etichete internaționale și deja caută arome noi, combinații și cupaje inedite, terroir-uri pline de personalitate, așa cum este cel moldovenesc.

E femeia cu care aş discuta ore-n şir. Despre toate. Despre fapte mari şi mici. Despre lucruri importante şi nu prea. Despre politică şi economie. Despre bărbaţi, femei… sau stil de viaţă. Iar fiece discuţie îţi lasă, ca şi un vin bun, un postgust plin de farmec. Şi dacă tot de vin veni vorba, de această dată, am profitat de aflarea Natei la Chişinău şi i-am lansat invitaţia să degustăm împreună noul vin produs de Gitana – Mănăstirea Rohrbach CRU – un riesling mustos de toamnă târzie. (Interviu publicat în revista VIP magazin de decembrie)

Reverberațiile Vernisajului Vinului au un sunet prelung și provoacă amintiri frumoase, pentru că aici domnește vinul, iar vinul este nobil, vinul este viu și vinul cere atitudine. Peste 1000 de pahare au zornăit într-un ciocnit prelung și rafinat și peste 35 de companii și-au dat amical întâlnire în același loc, având același scop – elogierea vinului.

Riesling de Rorbach Cru a luat naştere din struguri recoltaţi târziu, la sfârşitul lunii noiembrie, de pe colina cu cea mai bună expoziţie solară dintr-un spaţiu cu o istorie impresionantă. Pe timpuri, din 1887 până în 1940, aici era amplasat un sat nemţesc cu denumirea Rorbah, unde se afla o mănăstire de monahi ce practicau arta vinului. În acest scop, ei au ales colina cu cea mai bună expoziţie solară şi au plantat viță-de-vie, clone autentice aduse din Germania, producând cel mai bun riesling pe pământul moldav, conform tradiţiilor seculare germane.

„Wine Friendly Restaurant” este un proiect absolut inedit. În această săptămână, în 12 restaurante din Chișinău sunt organizate master-class-uri cu degustare de vinuri din patru zone vinicole, printre care şi Gitana Winery.

"La 15 ani de la preluarea cramei şi la patru de la prima sticlă, firma a demarat şi exporturile de vinuri în România, alături de marile pieţe internaţionale. Chiar dacă deţin o suprafaţă impunătoare de vie, compania are o producţie limitată, Gitana fiind un brand artizanal care produce aproximativ 100.000 de sticle pe an.". Mai multe detalii, află din articolul publicat pe Zf.ro citat de madein.md

Serile relaxante sau weekendul pot fi colorate şi pot creşte în intensitate odată cu vizionarea unui film.  Doar voi doi - formula se potriveşte cu un film romantic, cu note piperate sau uşor dramatice, sau haioase, uneori lacrimogene sau care te pun pe gânduri. Doar voi doi – formula se mai potriveşte şi cu un pahar de vin, aromat, cu nuanţe de fructe, uneori, la fel, uşor piperat, sau dulce, sau amărui.

Surorile de la Vinăria Ţiganca (Gitana Winery), Iuliana şi Liliana Dulgher, au pregătit o premieră de zile mari: ediţia limitată Riesling de Rhein Cru 2014 (3 660 de sticle), cu denumirea Mănăstirea Rohrbach. Vinul încă nu a fost prezentat public la Chişinău, dar cititorii FineWine află primii noutăţile despre vinurile bune.

”-Cum se numește?, a întrebat expertul, ținând în mână fotografia unei fetițe-îngeraș.

-Sofia, a răspuns cu emoții Lilia, e fiica mea. 

-Acesta va fi numele noului vin, a hotărât expertul.”